6/3/2014 – Τεκμήρια: Τώρα και με κουπόνι στο Passbook!

Διαθέσιμη έγινε η νέα έκδοση της εφαρμογής η οποία επιτρέπει στον χρήση μέσα από την εφαρμογή να εκδώσει το δικό του κουπόνι στο Passbook, το οποίο του προσφέρει κάποια επιπλέον προνόμια, που μπορεί να τα εξαργυρώσει σε ένα από τα επτά σημεία του δικτύου εξυπηρέτησης πολιτών της Financial Team.

passbook_tek

Σε πρώτη φάση, όλοι οι κάτοχοι του πάσου είναι σε θέση να εξασφαλίσουν 20% έκπτωση στις δηλώσεις εισοδήματος για το οικονομικό έτος του 2014. Επιπλέον και με στόχο την συνεχή υποστήριξη του χρήστη, η εφαρμογή εναρμονίζεται με τον Ν.4172/2013. Αναβαθμίστε λοιπόν άμεσα!

9/1/2014 – Σύντομα διαθέσιμη η νέα έκδοση…

Η εφαρμογή πρόκειται να συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής και η υποστήριξή της από την πλευρά μας δεν έχει σταματήσει ούτε μια ημέρα, προσφέροντας πλήρη υποστήριξη στο iOS 7 – μία από τις πρώτες Ελληνικές υλοποιήσεις που αναβαθμίστηκαν στο νέο λειτουργικό της Apple -, ενώ ταυτόχρονα εναρμονίζεται με τον Ν.4110/2013.

Σύντομα θα γίνει διαθέσιμη μια νέα αναβάθμιση που μεταξύ των άλλων θα προσφέρει μικρές βελτιώσεις, ενώ είναι πιθανό να προχωρήσουμε και σε κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά το περιβάλλον εργασίας.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν…

6/1/2014 – Καταχωρείστε εύκολα και γρήγορα τις αποδείξεις σας!

Είμαστε για άλλη μια φορά συνεπείς στο ραντεβού μας με τους χιλιάδες φίλους που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Αποδείξεις. Η εφαρμογή που σας επιτρέπει να καταχωρήσετε τις αποδείξεις σας στην iOS συσκευή σας, αναβαθμίστηκε πρόσφατα και είναι διαθέσιμη στο AppStore.

itax_3_2_13

Πλέον η εφαρμογή διαθέτει ένα ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον εργασίας, αλλά το σημαντικότερο αφορά την αναζήτηση της επωνυμίας μέσω του ΑΦΜ, η οποία πραγματοποιείται με την χρήση του VIES.

Αν θέλετε να καταχωρήσετε τις αποδείξεις στο iPhone σας με τον πιο εύκολο και τον πιο γρήγορο τρόπο, τότε δεν έχετε παρά να κατεβάσετε την έκδοση 3.2.14 που είναι διαθέσιμη δωρεάν στο AppStore, την οποία θα βρείτε εδώ.

10/10/2013 – Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών

Η τρέχουσα φορολογική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον φορολογούμενο να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις:

– Για εισοδήματα που αποκτώνται ή για δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούνται από την 1η-1-2010 και μετά, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων καλύπτεται ή περιορίζεται μεταξύ άλλων με «ανάλωση κεφαλαίου» προηγούμενων ετών, το οποίο αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον φόρο.

– Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί, αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.

– Τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.

– Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ., σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, κι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο», που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος.

Με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των τεκμηρίων με «ανάλωση κεφαλαίου». Συνεπώς, για την κάλυψη τεκμηρίων μπορεί να γίνει επίκληση «ανάλωσης κεφαλαίου» οσωνδήποτε προηγούμενων ετών (δηλαδή 5, 10, 20, 25 ή ακόμη και 30 ετών).

18/9/2013 – Διαθέσιμη η έκδοση που υποστηρίζει το iOS 7!

Θέλοντας να εναρμονίσουμε τις υλοποιήσεις μας με το νέο flat UI που παρουσιάζει η Apple με το νέο iOS, διαθέσιμη κάναμε πριν από λίγο την έκδοση 3.1.13 που υποστηρίζει το iOS 7. Μόλις γίνει διαθέσιμη η έκδοση 7 του iOS και αφού αναβαθμίσετε στο νέο λειτουργικό, μην παραλείψετε να κατεβάσετε και την νέα έκδοση της εφαρμογής από το AppStore.

14/9/2013 – Σύντομα διαθέσιμη η έκδοση που θα υποστηρίζει το iOS 7

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των εφαρμογών μας ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες του iOS 7, αλλά και θέλοντας να εναρμονίσουμε τις υλοποιήσεις μας με το νέο flat UI που παρουσιάζει η Apple με το νέο iOS…

tek_ios7

…σύντομα διαθέσιμη θα γίνει η έκδοση της εφαρμογής “Τεκμήρια” που θα υποστηρίζει το iOS 7. Η αναβάθμιση θα προσφέρει ένα πιο μινιμαλιστικό περιβάλλον εργασίας, ενώ φυσικά θα εναρμονίζεται πλήρως με τον Ν.4110/2013. Μείνετε συντονισμένοι…

28/6/2013 – Παράταση για φορολογικές δηλώσεις & πόθεν έσχες

Κλιμακωτά και αναλόγως του αριθμού φορολογικού μητρώου παρατείνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα η νέα προθεσμία είναι μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του φορολογούμενου ως εξής:

Τελευταίο Ψηφίο ΑΦΜ: 1,2
22η Ιουλίου 2013

Τελευταίο Ψηφίο ΑΦΜ: 3,4
29η Ιουλίου 2013

Τελευταίο Ψηφίο ΑΦΜ: 5,6
5η Αυγούστου 2013

Τελευταίο Ψηφίο ΑΦΜ: 7,8
12η Αυγούστου 2013

Τελευταίο Ψηφίο ΑΦΜ: 9
26η Αυγούστου 2013

Τελευταίο Ψηφίο ΑΦΜ: 0
30ή Αυγούστου 2013

Για τα νομικά πρόσωπα (υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ: ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.) η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιουλίου 2013. Η πιο πάνω προθεσμία ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή στην ΔΟΥ, εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ (περιπτώσεις δ’, ε’ και στ’ της παραγράφου 1).

Επιπλέον και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να δοθεί παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» 2013. Η σχετική προθεσμία για την υποβολή του πόθεν έσχες λήγει την Κυριακή 30 Ιουνίου και το Σαββατοκύριακο δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί ο νόμος που θα αλλάξει τα όσα ισχύσουν, έτσι η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

4/5/2013 – Χρόνια πολλά & καλό Πάσχα!

Το Αναστάσιμο φως να φωτίζει τις ζωές όλων και να σας χαρίζει υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική επιτυχία.

iAppsHellas & Financial Team

9/4/2013 – e-Ntree: All-in-one Passbook solution for small businesses

Πρόσφατα έγινε διαθέσιμη άλλη μία υλοποίηση από την δημιουργική ομάδα του iAppsHellas. Το e-Ntree είναι μια απλή στην χρήση αλλά αποτελεσματική native iOS εφαρμογή φορητής παραγγελιοληψίας.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καφετέριες, εστιατόρια αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, η οποία ταυτόχρονα προσφέρει ένα σύστημα διαχείρισης loyalty καρτών στο Passbook της Apple.

Πρόκειται για μια υλοποίηση που έχει ως στόχο την παγκόσμια αγορά και μπορείτε να την δοκιμάσετε δωρεάν, κατεβάζοντάς την από εδώ.

28/3/2013 – Τεκμήρια: Διαθέσιμη η έκδοση 2.7.13 στο Ελληνικό AppStore!

Διαθέσιμη έγινε η νέα έκδοση της εφαρμογής “Τεκμήρια“, που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Financial Team.

Η έκδοση 2.7.13 έρχεται με ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον και ηχητικά εφέ, τα οποία έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη της εφαρμογής, ενώ εναρμονίζεται πλήρως με τον Ν.4110/2013.

Μπορείτε να αναβαθμίσετε την εφαρμογή από εδώ.

23/3/2013 – Τεκμήρια: Σύντομα διαθέσιμη η έκδοση 2.7.13!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ετοιμάσαμε μια αναβάθμιση της εφαρμογής με στόχο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την υλοποίηση μας. Μια αναβάθμιση που θα γίνει σύντομα διαθέσιμη.

Η νέα έκδοση 2.7.13 έρχεται με ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον και ηχητικά εφέ, τα οποία έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη της εφαρμογής, ενώ εναρμονίζεται πλήρως με τον Ν.4110/2013. Μείνετε συντονισμένοι…

20/2/2013 – Σε ότι αφορά την εφαρμογή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης…

…θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως με τον Ν.4110/2013 δεν επήλθε καμία μεταβολή και έτσι οι αντικειμενικές δαπάνες(τεκμήρια) που ίσχυαν για την χρήση του 2012, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Αυτό σας επιτρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή και για το τρέχον έτος, χωρίς να πρέπει να κάνουμε αλλαγές στο κομμάτι των υπολογισμών.

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε σύντομα διαθέσιμο ένα update, το οποίο θα προσφέρει κάποιες βελτιώσεις στο περιβάλλον εργασίας.

8/1/2013 – Καταχωρείστε εύκολα και γρήγορα τις αποδείξεις σας!

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την διαθεσιμότητα της αναβαθμισμένης έκδοσης 3.1.13, που αφορά την εφαρμογή Αποδείξεις. Η νέα έκδοση της υλοποίησής μας προσφέρει μεταξύ των άλλων σύνδεση με το web service της Γ.Γ.Π.Σ. ώστε να σας δώσουμε την δυνατότητα της αυτόματης εισαγωγής των στοιχείων του συναλλασσομένου – με βάση το ΑΦΜ του -, ενώ έρχεται με νέες αναλυτικές οδηγίες ώστε να γνωρίσουν όλοι οι χρήστες τα μικρά μυστικά της υλοποίησης, αλλά και να καταλάβουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επαναφέρουν ένα αντίγραφο ασφαλείας στην συσκευή τους.

Αν θέλετε και εσείς να περάσετε εύκολα και γρήγορα τις αποδείξεις στο iPhone σας, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή από εδώ.

24/12/2012 – Χρόνια πολλά & ευτυχισμένα Χριστούγεννα!

Το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων ας οδηγήσει και εσάς σε μια ζωή ευτυχισμένη με πολύ αγάπη, ζεστασιά, υγεία και επαγγελματική επιτυχία.

iAppsHellas & Financial Team

15/12/2012 – Διαθέσιμη η έκδοση 2.6.12 στο Ελληνικό AppStore!

Διαθέσιμη έγινε η νέα έκδοση της εφαρμογής η οποία έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης που προσέφερε υποστήριξη για το νέο iPhone 5 – καθιστώντας την εφαρμογή, μάλλον την πρώτη Ελληνική εφαρμογή που ήταν σε θέση να εκτελείται σε full screen mode στην μεγαλύτερη οθόνη της νέας συσκευής – και προσφέρει μικρές βελτιώσεις στον κώδικα, αλλά και ένα εισαγωγικό animation. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την τελευταία έκδοση, από το AppStore!

4/12/2012 – Αλλάζει η νομοθεσία;

Η νομοθεσία θα αλλάξει και μάλιστα σύντομα. Εσείς όμως θα είστε σε θέση να υπολογίζεται τα τεκμήρια διαβίωσης που σας αφορούν και μετά τις όποιες αλλαγές γίνουν, αφού με την λογιστική υποστήριξη της Financial Team θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε άμεσα την εφαρμογή με τις αλλαγές που θα ισχύσουν, έχοντας ως στόχο την συνεχή υποστήριξη των χρηστών…

26/9/2012 – Τώρα και με υποστήριξη για το iPhone 5!

Διαθέσιμη έγινε η νέα έκδοση της εφαρμογής “Τεκμήρια“, που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Finacial Team. Η νέα έκδοση 2.5.12 έρχεται για να προσφέρει υποστήριξη στο νέο iPhone 5, ώστε η εφαρμογή να εκτελείται σε full screen mode!

Η νέα έκδοση της εφαρμογής εκμεταλλεύεται την μεγαλύτερη οθόνη της συσκευής, ώστε να σας προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση – είτε πρόκειται για εγγραφές, είτε πρόκειται για οδηγίες χρήσης. Μπορείτε να αναβαθμίσετε την εφαρμογή μέσω του AppStore…

16/9/2012 – Σύντομα διαθέσιμη η αναβάθμιση της εφαρμογής ώστε να υποστηρίζεται και το νέο iPhone 5 σε full screen mode…

Η νέα συσκευή που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες από την Apple θα διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη. Με στόχο την συνεχή υποστήριξη των χρηστών της εφαρμογής, προχωρήσαμε στις απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να “τρέχει” στο iPhone 5 σε πλήρη οθόνη και όχι σε letterbox mode. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως θα “τρέχει” στην νέα συσκευή σε πλήρη οθόνη – αριστερή εικόνα -, σε σχέση με την εκτέλεση σε letterbox mode – δεξιά εικόνα:

Ουσιαστικά περιμένουμε την Urban Airship, την εταιρεία που υλοποιεί τα Push Notifications να κάνει διαθέσιμη την “βιβλιοθήκη” που θα είναι συμβατή με το iPhone 5, ώστε να στείλουμε το update προς έγκριση. Κατά πάσα πιθανότητα, η νέα έκδοση θα γίνει διαθέσιμη, πολύ καιρό πριν να γίνει διαθέσιμη επίσημα η συσκευή στην Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν!

12/7/2012 – Παράταση έως τις 31 Ιουλίου δόθηκε στην ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων…

Όπως έγινε γνωστό, παράταση δόθηκε έως και τις 31 Ιουλίου για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας που έληγε στις 16 Ιουλίου, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των δηλώσεων που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση τύπου:

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα δοθεί τελευταία παράταση του χρόνου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και 31 Ιουλίου. Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση. Οι λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία είναι σκόπιμο να μεριμνήσουν τόσο για την σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι ήδη ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι υπερδιπλάσιος του περσινού τα συστήματα έχουν ανταποκριθεί πλήρως. Η ΓΓΠΣ συνεχίζει να παρακολουθεί και να ενισχύει τα συστήματα της ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία όλοι οι φορολογούμενοι.

Τέλος, κατόπιν αιτημάτων, φορολογουμένων οι όποιοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω του ότι οι αποδοχές τους καταβάλλονται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα η καταληκτική ημερομηνία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έληγε στις 16 Ιουλίου θα παραταθεί για τελευταία φορά μέχρι και 31 Ιουλίου 2012.

Επίσης παρατείνεται και η υποβολή Ε9 έως 30 Νοεμβρίου 2012.

19/6/2012 – Το tip της ημέρας, πώληση περιουσιακών στοιχείων…

Σήμερα και σε συνέχεια των tips που στέλνουμε ώστε να βοηθήσουμε τους χρήστες, θα κάνουμε μια αναφορά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Το τίμημα που εισπράχτηκε από ρευστοποίηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου – σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λ.π. – μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο για την μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη των φόρων που προκύπτουν από τις αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια).

Έτσι λοιπόν, με τα ποσά που προέρχονται από την διάθεση των παραπάνω στοιχείων, ενημερώνουμε τους κωδικούς 781 & 782 του εντύπου Ε1.

7/6/2012 – Το tip της ημέρας, κέρδη από τυχερά παιχνίδια…

Σε συνέχεια των tips που στέλνουμε στους χρήστες της εφαρμογής σήμερα, θα αναφερθούμε στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Ένας ακόμα τρόπος αντιμετώπισης των αντικειμενικών δαπανών (τεκμήρια) λοιπόν, είναι τα κέρδη από παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή από λαχεία που είχαμε κατά το προηγούμενο έτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβουμε τα παραπάνω κέρδη στην φορολοφική μας δήλωση και να αντιμετωπίσουμε τα τεκμήρια, είναι η χορήγηση σχετικής βεβαίωσης την οποια πρέπει να ζητήσουμε και να λάβουμε από τον ΟΠΑΠ ή την διεύθυνση λαχείων.

Προσοχή: Στα παραπάνω ποσά επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

5/6/2012 – Το tip της ημέρας, εισοδήματα παλαιοτέρων ετών…

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των χρηστών, θα ξεκινήσουμε να σας στέλνουμε ορισμένα tips, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν κατά την σύνταξη της φορολογική σας δήλωσης. Έτσι λοιπόν σήμερα θα αναφερθούμε στα εισοδήματα τα οποία αποκτήσατε τα προηγούμενα έτη και για τα οποία έχετε φορολογηθεί ή νομίμως απαλλαγεί.

Προκείμενου να αντιμετωπίσετε τις δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) στην περίπτωση που αυτές για το έτος 2011 είναι μεγαλύτερες απο τα εισοδήματα που αποκτήσατε αυτό το έτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εισοδήματα που αποκτήσατε σε προηγούμενα έτη και τα οποία έχετε δήλωσει και φορολογηθεί ή νομίμως απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής φόρου.

Για την εξεύρεση των παραπάνω εισοδημάτων μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις των προηγουμένων ετών, χωρίς περιορισμό.

Το ποσό του εισοδήματος που μας είναι απαραίτητο και εφόσον προκύπτει από τις προηγούμενες δηλώσεις, είναι η διαφορά μεταξύ των αντικειμενικών δαπανών και των εισοδημάτων του έτους, όταν οι αντικειμενικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από το εισόδημα.

Το παραπάνω ποσό το συμπληρώνουμε στον κωδικό 787 του πίνακα 6, του έντυπου Ε1.

25/5/2012 – Τα πρώτα στοιχεία των φορολογικών εκκαθαρίσεων

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχει γίνει η εκκαθάριση 200.000 δηλώσεων περίπου, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά ποσά για καταβολή.

Αυτό οφείλεται τόσο στην μείωση του αφορολογήτου ποσού, όσο και στις αυξημένες αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια).

7/5/2012 – Ενημερωθείτε σχετικά με όλα τα νέα που αφορούν τα τεκμήρια

Με την έκδοση 2.4.12 της εφαρμογής, διαθέσιμη γίνεται και η δυνατότητα ειδοποίησης των χρηστών μέσω Push Notifications. Κάθε φορά που θα θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με κάποιο νέο που αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, θα έχουμε την δυνατότητα να σας στείλουμε ένα σχετικό Push Notification.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στις 9/5 «ανοίγει» το σύστημα του TaxisNet για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

26/3/2012 – Αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τα τεκμήρια στους ημιυπαίθριους

Την απόσυρση των διατάξεων για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που «τακτοποιήθηκαν» με τις διατάξεις του νόμου περί ημιυπαίθριων χώρων (ν.4014/2011) ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διατάξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που διενεργείται στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, προσέθεσε το υπουργείο. Νωρίτερα, την απόσυρση είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι αποσύρονται και οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου και αφορούν σε θέματα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, «πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Έτσι, καταλήγει η ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τη Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ αποχώρησε από τον διάλογο μετά την απόφαση να συμπεριληφθούν στα τεκμήρια διαβίωσης πατάρια, σοφίτες και υπόγεια που «τακτοποιήθηκαν» με τον ν.4014/2011.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών πως «με όχημα τα ακίνητα, επιβάλει ένα νέο χαράτσι, με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί».
«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη εν αγνοία μας -η τελευταία που πήρε ο κ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο- ναρκοθετεί το διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει μετατρέψει [σ.σ. τον διάλογο για το φορολογικό] σε απόπειρα εμπαιγμού, καθώς έως σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση, διάλογο που δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε».

Πηγή: news.in.gr

22/3/2012 – Στα τεκμήρια διαβίωσης τα «τακτοποιημένα» πατάρια υπόγεια και σοφίτες

Σοφίτες, πατάρια και υπόγεια τα οποία νομιμοποιήθηκαν με το νόμο περί αυθαιρέτων (ν.4014/2011) θα μετράνε στα τεκμήρια διαβίωσης ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 321 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.

Ακόμα προβλέπεται:

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.

Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.

Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ.

Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.

Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα «Ήφαιστος», καθώς αυτά που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.

Τέλος, διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2‰ κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: news.in.gr

Comments are closed.