Το Amp Simulation του GarageBand [Audio]

Σας είχαμε πει πως θα κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα σχετικά με τα Amp Simulation Apps που υπάρχουν διαθέσιμα στο iOS. Και θα ξεκινήσουμε με το πιο εναλλακτικό Amp Simulation, το GarageBand το οποίο δεν είναι Amp Simulation App!

Δεν ήταν δυνατόν όμως να μην το συμπεριλάβουμε καθώς το ειδικό section που διαθέτει, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες εφαρμογές – ενώ κοστίζει σαφώς λιγότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του και μαζί αγοράζεται δωρεάν και το… GarageBand!

GarageRock by iAppsHellas

Για να έχετε μια εικόνα σχετικά με τις ηχητικές δυνατότητες του Amp Simulation του GarageBand, γράψαμε πρόχειρα μια βάση – πήραμε το Wild Flower των Cult και του αλλάξαμε τα φώτα – και ηχογραφήσαμε ένα σόλο από πάνω.

Αυτό που μας έκανε αρχικά εντύπωση είναι το πόσο εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε αξιοπρεπείς rock ήχους. Δεν μιλάμε για heavy, αναφερόμαστε κυρίως σε κλασσικούς rock ήχους που θα γούσταρε άνετα ο Angus Young για παράδειγμα. Όχι πως υστερεί σε ποικιλία σε ότι αφορά τους καθαρούς του ήχους, αλλά υπάρχει μια ζεστασιά στην παραμόρφωση που θυμίζει λάμπα – θυμίζει είπαμε, έτσι;

Το δείγμα που ηχογραφήσαμε περιλαμβάνει δύο έτοιμα setup στα οποία προσθέσαμε από ένα ψηφιακό πετάλι. Η ρυθμική κιθάρα ηχογραφήθηκε με μια παραλλαγή του setup Glam Rock, ενώ για το solo πειράξαμε το Woodstock Fuzz. Το interface της εφαρμογής είναι απλό. Σε ένα παράθυρο υπάρχει η κεφαλή με τις ρυθμίσεις του EQ, Reverb, Tremolo κ.λ.π. που έχετε επιλέξει και την οποία μπορείτε να αλλάξετε μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών – χωρίς να υπάρχει η επιλογή μικροφώνου ή διαφορετικού ηχείου που θα βρείτε σε αντίστοιχες εφαρμογές. Στο ίδιο παράθυρο θα βρείτε και το ψηφιακό κουρδιστήρι που είναι διαθέσιμο.

Το δεύτερο παράθυρο διαθέτει τα ψηφιακά πεταλάκια τα οποία μπορείτε να προσθέστε για να μεταβάλετε τον ήχο σας, ανάλογα με τα γούστα σας. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από τα 10 διαθέσιμα πετάλια – τα οποία περιλαμβάνουν Echo, Reverb, Fuzz, Flanger κ.λ.π. –, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για το πόσα θα χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή και να μεταβάλλετε τις ρυθμίσεις τους, προσθέτοντας την προσωπική σας πινελιά.

Για την ηχογράφηση χρησιμοποιήσαμε το iRig της IK Multimedia, αν και λύσεις όπως το Jam της Apogee λογικά θα προσφέρουν μεγαλύτερη ποιότητα ηχογράφησης – έτσι δικαιολογείτε και το διπλάσιο κόστος αγοράς του. Εντυπωσιακή δουλειά κάνει το Noise Gate της εφαρμογής, καθώς ελαχιστοποιεί τα ενοχλητικά φυσήματα που δημιουργούν τα διάφορα FX – και είναι με διαφορά το καλύτερο όλων σε σχέση και με τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Για να δούμε όμως και τα αρνητικά της εφαρμογής, θα πρέπει να γνωρίζεται πως η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για iPad – βγάζοντας έξω έτσι τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του iOS. Αν σκεφτείτε να βγείτε ποτέ live – κάτι που μπορεί να το δείτε πολύ σύντομα και μην σας κάνει εντύπωση – η εφαρμογή δεν διαθέτει μνήμες για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας και θα είστε υποχρεωμένοι να διατηρείται το κάθε setup σε διαφορετικό κανάλι, κάτι που κάνει δύσχρηστη την εναλλαγή ήχων. Μια σημαντική αδυναμία, είναι η έλλειψη δυνατότητας επέκτασης του… οπλοστασίου σας, καθώς δεν μπορείτε να προσθέσετε κεφαλές και FX σαν In-App αγορές.

Το GarageBand κοστίζει μόλις 3.99 Ευρώ, μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ, είναι η οικονομικότερη λύση στο Amp Simulation που υπάρχει στο iOS και αν δεν σας προβληματίζει η περαιτέρω επεκτασιμότητα ή δεν θα το χρησιμοποιήσετε ποτέ live, τότε σας το προτείνουμε χωρίς ενδοιασμούς.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*