Δοκιμάσαμε το ποντίκι στο νέο iPadOS…

…και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως λειτουργεί καλύτερα από ότι περιμέναμε! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αν σήμερα ζούσε ο Steve Jobs, θεωρούμε πως θα ήταν απίθανο να βλέπαμε υποστήριξη ποντικού στο tablet της Apple. Ουσιαστικά η ιδέα ενός πολυ-εργαλείου με οθόνη αφής, ήταν αυτή που οδήγησε την εταιρεία από το Cupertino στην υλοποίηση του iPhone.

Όπως καταλαβαίνετε, η συσκευή χρήσης των οθονών αφής για τον Jobs, ήταν αποκλειστικά τα… δάκτυλα. Πλέον όμως η εταιρεία βαδίζει σε λιγότερο ριζοσπαστικές και περισσότερο εμπορικές και ασφαλείς επιλογές, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία συσκευών αφής με μεγάλες οθόνες – κάτι που στις ημέρες του Jobs θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Επί του παρόντος όμως εμείς θα θέλαμε να σταθούμε σε δύο ευκολίες που προσφέρει η υποστήριξη trackpad ή ποντικιού στο iPad, βάση των προσωπικών μας εμπειριών – η δοκιμή έγινε με ένα bluetooth set πληκτρολογίου και ποντικού, που συνδέθηκε μέσω ενός USB dongle. Αρχικά λοιπόν διαπιστώσαμε πως στα iPad – κυρίως αυτά με την μεγαλύτερη οθόνη που προσφέρονται για τέτοιες δουλειές – μπορεί να βοηθήσει σε τυχόν παρουσιάσεις, εκεί που η χρήση δακτύλων περιορίζει την οπτική επαφή των ανθρώπων που κάθονται κοντά στον χρήστη.

Η δεύτερη αλλά μάλλον πιο σημαντική είναι η περισσότερη ακρίβεια που προσφέρει το ποντίκι. Κάποιες φορές συμβαίνει να μην επιλέγουμε αυτό ακριβώς που θέλουμε, χωρίς να ευθύνεται για αυτό η ευαισθησία της οθόνης, αλλά το γεγονός πως το δάκτυλό μας, κρύβει αυτό που θέλουμε να επιλέξουμε. Με αυτή την επιπλέον ακρίβεια και με εφαρμογές που μπορούν να παίξουν καλά, τόσο με τα δάκτυλα, όσο και με το ποντίκι ή το trackpad, το iPadOS θα μπορούσε στο μέλλον να μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικά Universal λειτουργικό.

Για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις νέες δυνατότητες, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις καινούργιες επιλογές στα μέτρα σας, μέσα από τις ρυθμίσεις του iPad. Πατώντας εδώ θα βρείτε τον αναλυτικό οδηγό χρήσης στα Ελληνικά, ενώ αν διαβάζετε την είδηση μέσω της εφαρμογής μας για το iOS, τότε πατήστε το κουμπί ενεργειών που υπάρχει επάνω και δεξιά και επιλέξτε “Open as Web View” ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το πιο πάνω link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*