[‘Αποψη] iOs vs Android: Ποια πλατφόρμα είναι πιο ασφαλής;


Πρόσφατα έγινε γνωστό πως μια εφαρμογή που διέθετε το Android Market της Google έκανε συλλογή προσωπικών δεδομένων – browsing history, text messages, phone’s SIM card number κ.λ.π. – και τα έστελνε σε ένα web site στην Κίνα. Αυτό, μαζί με κάποια άλλα περιστατικά, μας κάνει να σκεπτόμαστε τελικά ποια είναι η πιο ασφαλής πλατφόρμα και αν τελικά υπάρχει ασφάλεια.


Σε οποιαδήποτε πλατφόρμα μια εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και να τα διαβιβάζει σε έναν εξωτερικό server, αλλά μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 47% των επιλεγμένων Android εφαρμογών είχε πρόσβαση σε third party κώδικα – που μπορεί να περιλαμβάνει κακόβουλες λειτουργίες – ενώ μόνο το 23% των επιλεγμένων iOs εφαρμογών έκανε κάτι αντίστοιχο.

Επίσης η Apple εγκρίνει τις εφαρμογές του iOs μέσα από μια αυστηρή διαδικασία πριν τις ανεβάσει στο AppStore, σε αντίθεση με το Android Market, το οποίο απλώς προειδοποιεί τον χρήστη ότι μια εφαρμογή χρειάζεται δικαιώματα για την εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.

Οι εφαρμογές του iOs πρέπει να υπογράφονται από ένα πιστοποιητικό που δημιουργήθηκε από την Apple, το οποίο το καθιστά πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια κακόβουλων προγραμματιστών να διανέμουν ανώνυμα λογισμικό με στόχο την δημιουργία προβλημάτων ή την κλοπή προσωπικών δεδομένων πράγμα που κάνει την παράνομη προσπάθεια λιγότερο ελκυστική από οικονομικής άποψης, παρά το ότι η εγκατεστημένη βάση της iOs πλατφόρμας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι των Androids.

Τέλος, σε αντίθεση με άλλες mobile πλατφόρμες, η πλατφόρμα της Apple δεν έχει – ακόμα – πραγματικό πρόβλημα ιού, καθώς η διανομή γίνεται μόνο μέσω του AppStore ενώ όλες οι εφαρμογές τρέχουν σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον – sandbox – το οποίο δεν μπορεί να πειράξει το υπόλοιπο σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη πως δεν μπορεί να διαβιβάσει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, όμως η Apple έχει κατεβάσει αρκετές εφαρμογές που έχουν παραβιάσει τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Καμία πλατφόρμα δεν θα είναι απόλυτα ασφαλής, ποτέ. Την δεδομένη χρονική στιγμή – και χωρίς να ξεχνάμε το πρόσφατο exploit του νέου JB – το iOs δείχνει πιο ασφαλές.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*